Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land fredag 17.05.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Fokksnøflak fra den siste uka kan ha lagt seg over glatt skare, løsere nysnø eller kantkorn høyt i snødekket. Skiløpere kan lett påvirke disse lagene.

Skredfarevurdering

Sola kommer fram og vinden er forholdsvis rolig fredag. Etter snøfall og vind den siste uka, antas to skredproblem å være gjeldende. I lavlandet ligger fersk fokksnø direkte på gammelt snødekke. Her kan skiløpere påvirke svake lag internt i fokksnøen eller direkte på skaren. Sola kan bidra til å svekke bindingene forbigående. På grunn av gunstige temperaturer er det venta at fokksnøen stabiliserer seg raskt. I fjellet er vedvarende svake lag av kantkorn bevart høyt i snødekket, i forbindelse med overgangen til gammel skare. Dette skredproblemet er venta å vedvare i dagene framover.

Vær oppmerksom på store skavler!

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 16. mai 2019

Fokksnø fra den siste uka preger nå snøoverflaten. Det ser ut som det har kommet mer nedbør enn det målestasjonene har klart å fange opp. Vindtransport gjør at fokksnøen er ujevnt fordelt i terrenget. Rabber og solpåvirkede områder er bare, og støvete gammelsnø stikker opp mellom lommer av fersk snø.

Det er tidligere gjort observasjoner av flere lag av kantkorn i snødekket, til dels også nær overflaten. Dette ble bekreftet av observasjoner på Larsbreen ved Longyearbyen onsdag. Over ca. 400 moh er det gjort ferske observasjoner av bruddforplantning langs kantkornlag i overgangen mellom fokksnø og gammel skare. I lavlandet ligger lommer av fersk fokksnø direkte på gammelsnøen.

Torsdag ble det observert ferske flakskred (str. 1-2) i fokksnøen i NNØ-vendt heng langs Svalsat-vegen i Longyearbyen.

Onsdag ble det observert drønn og skytende sprekker i snødekket på Larsbreen. Torsdag morgen var temperaturen på Platåberget (450 moh) -3 °C . I Adventdalen blåste det 4 m/s fra V.

Fjellvær

Torsdag 16. mai 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest. -5 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fredag 17. mai 2019

Oppholdsvær. Bris fra nord. -6 °C til -2 °C på 700 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS